Advies

Bijna elke eindgebruiker is bekend met het fenomeen olie varnish en oxidatie. Varnish removal filters, periodiek olie vervangen en revisies zijn geen oplossing voor dit probleem. Tanis Engineering kan u laten zien dat de oorzaak vaak ligt in de oliekwaliteit. Waarom geeft de ene soort olie veel varnish deposits en de andere niet? Tanis Engineering adviseert over het gebruik van de juiste olie waarmee uw installaties optimaal presteren en varnish en olie oxidatie tot het verleden behoren.

Oxidatie/ degradatie

Een kritische installatie zoals bijvoorbeeld een gas- of stoomturbine heeft behoefte aan constant schone en droge olie voor de juiste smering, van lagers, tandwielkast tot de regelhydrauliek. Toch komt het vaak voor dat de olie (extreem) vervuild is, ondanks dat de standaard filters op tijd worden vervangen. Hoe komt dit?

 

Olie veroudert onder invloed van zuurstof, metaal, temperatuur, water en vervuiling. Er ontstaat een chemische reactie in de olie, namelijk oxidatie. Deze oxidatie producten slaan neer op metalen oppervlaktes, en zorgen voor een bruine aanslag , ook wel varnish genoemd. Varnish-vorming laat niet alleen de olie nog sneller oxideren, het vormt ook een afzetting op de wanden van de tank en het nestelt zich in de leidingen van het gehele systeem, in pompen, ventielen en het laat bestaande filters dichtslibben. Dit resulteert in verhoogde lagertemperaturen en trillingen, verslechterende temperatuur huishouding, minder goed functionerende pompen en ventielen, het vaker moeten vervangen van de standaard filters en wellicht zelfs van de olie. In extreme gevallen kan dit zelfs voor ongeplande stilstand van machines zorgen, met grote productieverliezen tot gevolg.